b_355_200_16777215_00_images_iliustracijos_2016_vilnius_LUNI_kelionė_6_išlikusios_Vilniaus_sinagogos.jpg

1852 m. A. H. Kirkoro sudaryta Vilniaus gubernijos apybraiža teigia, kad tais metais Vilniuje buvo 7 sinagogos ir 58 maldos mokyklos. Virtualioji žydų biblioteka sako, kad pirmaisiais XX a. dešimtmečiais Vilniuje veikė 105 žydų sinagogos, maldos ir studijų namai – beit midrašai ir kloizai. Prieš dešimt metų iš šių 105 pastatų buvo išlikę aštuoni, šiandien du iš jų jau perstatyti ir neatpažįstamai pakeisti. Taigi Vilniuje liko 6 buvę žydų maldos namai, choralinė sinagoga Pylimo g. 39 iki šiol veikia. Išlikę sinagogų pastatai yra ne senamiesčio centre, o jo pakraščiuose. Tai ne atsitiktinumas, o ilgamečio sinagogų statybos apribojimo pasekmė.\

Renginys Facebook'e

2016 m. kovo 5 d. Laisvasis universitetas (LUNI) rengia kelionę Lietuvos Jeruzalės pėdsakais. Jos metu apžiūrėsime šešias buvusias Vilniaus sinagogas, o pakeliui – ir kitus reliktus, susijusius su kultūriniu žydų palikimu.

Kelionės pradžia – 14:30 val. aikštėje tarp Stiklių g. ir Gaono g., prie „Stiklių“ viešbučio. Pasivaikščiojimą, kuris truks apie 2 val., baigsime prie buvusios žydų prieglaudos Pamėnkalnio gatvėje. Apie išlikusias žydų senienas pasakos LUNI koordinatorius, knygos „100 istorinių Vilnių reliktų“ autorius Darius Pocevičius.

Kelionės maršrutas: https://goo.gl/NXCgEr

              facebook lunirss lunitwitter luniwikipedia 32

Facebook

Vikipedija